Maak je eigen BIJENTUINTJE!

Wij hebben iets leuks voor je: een pakket om je eigen bijentuintje te maken! In het pakket zie je een pot met schotel, aarde, zaadjes. En verder allerlei informatie over honingbijen, andere bijen, een kleurplaat, een quiz en wat je zelf kunt doen om veel bijen en vlinders in jullie tuin of op het balkon te krijgen. Natuurlijk zit er ook een beschrijving bij hoe je te werk gaat.

Ga er direct mee aan de slag en maak de bijen en vlinders blij! Prijs pakket €9,50 excl. bezorgkosten
Bestel deze telefonisch of via onze webwinkel waar je ook kunt kiezen voor afhalen of bezorgen. www.natuuratelierwestland.nl 06 42 321 321


Honing

In onze winkel verkopen we de honing die gemaakt is door de bijen in onze tuin. Deze bijen vliegen van februari t/m oktober in de Pluktuin en omstreken. Ze kunnen wel tot 3 kilometer ver vliegen! De bijen zijn erg blij met de variatie aan bloemen het hele seizoen door. Zo kunnen ze heel veel verschillend stuifmeel en nectar halen. Door deze variatie in het voedsel van de bijen krijgen ze alle goede stoffen binnen die nodig zijn om als volk sterk op de groeien en zijn ze minder vatbaar voor ziektes en plagen.

Je leest het al: nectar en stuifmeel: van nectar maken bijen honing en van stuifmeel maken bijen koninginnegelei. Dit is superfood voor de Koningin in het volk en alle kleine bijen die eerst als larven ter wereld komen zwemmen de eerste dagen in dit superfood zodat ze snel groeien.

De honing die over blijft, welke de bijen niet nodig hebben, halen wij 2 x per seizoen van het volk af. Deze honing is teveel voor het volk, zelfs in de wintermaanden. De honing wordt koudgeslingerd. Dit betekend dat alle goede stoffen die honing bevat bewaard blijven. Honing mag namelijk niet warmer worden als 45 graden Celcius (goedkope supermarkthoning is vaak gesmolten uit de raat).

Jaarrond hebben wij honing op voorraad, neem eens een potje mee en doe dit op je boterham, in een schaaltje yoghurt of in de thee (maar pas als deze drinkbaar is!)februari / maart

Het nieuwe seizoen voor de bijen gaat weer beginnen. Zeker als het een beetje mooi weer is, lekker zonnetje en de temperatuur loopt op. Dan zien we weer heel wat bijen vliegen in de Pluktuin op zoek naar stuifmeel! en nectar. Stuifmeel is heel belangrijk voor de Konining in het volk. Hiervan maken de bijen koninginnegelei als superfood. De Koningin heeft namelijk de taak om alle eitjes te leggen. En daar is ze al mee begonnen. Nectar is ook heel geliefd, nectar wordt honing (hier zorgen de bijen voor). En nectar en honing hebben de bijen hard nodig om hun taken te kunnen verrichtten. Zowel in de kast als buiten op het veld. Wist je dat de bijen ook het kleverige spul van de knoppen van bijvoorbeeld de kastanje afschrapen. In de bijenkast gebruiken ze dit als een soort kit (propolis) Hiernaast werkt het voor het bijenvolk helend, zegmaar een bijenmedicijn.


Als de zon lekker schijnt zijn de bijen te vinden in de "bijenkroeg". Ook bijen hebben dorst!

juli

Voor de bijen zit het hoogseizoen er al weer op. Tot ongeveer de langste dag zijn de volken bezig met groeien en vermeerderen. Hierna is het voornaamste het verzamelen van de wintervoorraad. Er staan heel veel diverse planten in de tuin te bloeien en we zien de dames af en aan vliegen.

Het mooie met het beheren van bijenvolken is dat het altijd anders gaat als dat je verwacht. Iedere keer betrap ik mezelf er ook op dat ik wil denken voor het volk, natuurlijk kan je dit wel begeleiden maar altijd blijkt maar weer dat de natuur vanzelf haar werk doet. Zo ook dit seizoen, bijna was er paniek dat er geen nieuwe koningin in een volk zou zitten, totdat je op het laatste moment weer eitjes ziet in de raat: dit betekent dat er een koningin aanwezig is die er weer voor zorgt dat het volk voortbestaat.

En dan wordt je weer bepaalt met hoe simpel wij eigenlijk zijn.....

Afgelopen zaterdag hebben we een hele leuke open imkerijdag gehad. Met veel belangstelling voor de bijen. We hebben als vereniging veel kunnen vertellen en laten zien. Dat is echt super. Mensen worden zich steeds meer bewust van de natuur. Dat het heel belangrijk is om hier zuinig mee om te gaan!