het Natuur Atelier

Laat ik beginnen met eerst iets over mijzelf te vertellen, ik Marja Grootenboer - van den Ende heb in 1991 de opleiding Bloemsierkunst afgerond op Huis te Lande in Rijswijk. Met dit diploma voor bloemist heb ik een aantal jaar in verschillende bloemenwinkels gewerkt.

In 1995 zijn mijn moeder en ik samen begonnen met de Pluktuin. Als hobby naast het gewone werk kweekten we een grote variatie aan zomerbloemen voor mooie zomerse boeketten. Deze bloemen konden ruim 20 jaar geleden zelf geplukt worden in de tuin. De Pluktuin werd met zoveel enthousiasme ontvangen dat we in korte tijd snel groeide. Een hobby werd een vak. En in de loop der jaren groeiden we uit tot het bedrijf wat we nu zijn.

Ook mijn vader kwam in het bedrijf als tuinman. De tuin veranderde naar Theetuin en Cottage gardens met verkoop van bloemen uit de tuin en genieten van al het moois erom heen.

In al die leuke jaren hebben we heel veel bijzondere dingen beleefd, zoals reportages in kranten, vermeldingen in landelijke style bladen, twee reportages in de Libelle, een item bij Eigen Huis en Tuin.

En natuurlijk heel veel leuke mensen, groepen, collega’s,vrijgezellenfeestjes met High Tea's, Lunches, workshops enz.

In 2012 hebben mijn ouders en ik besloten op de Pluktuin op te splitsen in twee bedrijven:

het Natuur Atelier en de Pluktuin. De tuin wordt met liefde verzorgd door Jaap en Riet. En natuurlijk ook de lekkere koffie met huisgemaakte cake is gebleven. Mijn ouders zullen u hartelijk verwelkomen en u mee laten genieten van al het moois.


Alle activiteiten in en rondom de tuin zijn ondergebracht in het Natuur Atelier. Zoals workshops, High Tea, lunches, winkel, bloemsierkunst en meer. Dit alles is te lezen op deze site.

Jaarrond kunt u de Pluktuin en het Natuur Atelier bezoeken: iedere donderdag en vrijdag van 10.00-16.30u en iedere eerste zaterdag van de maand, maandag, dinsdag, woensdag en de overige zaterdagen volgens afspraak

U kunt u inschrijven op de diverse data die op deze site staan onder workshops. Of zelf een datum reserveren met een groep van minimaal zes personen. Bijvoorbeeld met familie, vriendinnen, collega’s. De middag kan tevens gestart worden met een lunch of afgesloten worden met een High Tea. En maak uw dag compleet met een boottocht door de Westlandse wateren of een fietstocht door de glazen stad. Kijk eens onder het kopje leuke uitje

Wilt u meer informatie, reserveren of een programma naar u wens samenstellen dan kan dit telefonisch of via e-mail.

Hiernaast raakte ik steeds meer geïnspireerd door alle mensen die bij ons exposeerde. Inmiddels schilder ik zelf al weer jaren met aquarel. Mijn voorkeur gaat uit naar de natuur, met name bloemen en dieren. De tijd ontbreekt wel eens om te gaan zitten hiervoor.

Naast het bloemistenvak, het geven van workshops en demonstraties heb ik inmiddels de kneepjes van het imkervak geleerd van een zeer ervaren imker. Met een aantal eigen bijenvolken die naast de Pluktuin staan verkopen we sinds 2012 onze "eigen" honing uit de Pluktuin. Met regelmaat geef ik educatielessen aan schoolklassen over bijen. Erg leuk om te doen, om via deze weg de kinderen te betrekken bij de natuur.

Kortom een bezoekje aan het Natuur Atelier is meer dan een tuin/winkel. U bent er echt even uit, midden in de natuur in hartje Westland,

Tot ziens,

Marja Grootenboer – vd Ende