februari 2016

Het nieuwe seizoen voor de bijen gaat weer beginnen. Zeker als het een beetje mooi weer is, lekker zonnetje en de temperatuur loopt op. Dan zien we weer heel wat bijen vliegen in de Pluktuin op zoek naar stuifmeel! en nectar. Stuifmeel is heel belangrijk voor de Konining in het volk. Hiervan maken de bijen koninginnegelei als superfood. De Koningin heeft namelijk de taak om alle eitjes te leggen. En daar is ze al mee begonnen. Nectar is ook heel geliefd, nectar wordt honing (hier zorgen de bijen voor). En nectar en honing hebben de bijen hard nodig om hun taken te kunnen verrichtten. Zowel in de kast als buiten op het veld. Wist je dat de bijen ook het kleverige spul van de knoppen van bijvoorbeeld de kastanje afschrapen. In de bijenkast gebruiken ze dit als een soort kit (propolis) Hiernaast werkt het voor het bijenvolk helend, zegmaar een bijenmedicijn.

Ik zou best een helpende hand (of twee) kunnen gebruiken om het werk rondom de bijen te doen (een vrijwilliger)

Ben je geinteresseerd, lijkt het je leuk en wil je mogelijk ook graag wat leren? stuur dan een berichtje naar ons  toe via info@natuuratelierwestland.nl graag met je gegevens en wat informatie of misschien wel motivatie...

Als de zon lekker schijnt zijn de bijen te vinden in de "bijenkroeg". Ook bijen hebben dorst!

juli 2014

Voor de bijen zit het hoogseizoen er al weer op. Tot ongeveer de langste dag zijn de volken bezig met groeien en vermeerderen. Hierna is het voornaamste het verzamelen van de wintervoorraad. Er staan heel veel diverse planten in de tuin te bloeien en we zien de dames af en aan vliegen.

Het mooie met het beheren van bijenvolken is dat het altijd anders gaat als dat je verwacht. Iedere keer betrap ik mezelf er ook op dat ik wil denken voor het volk, natuurlijk kan je dit wel begeleiden maar altijd blijkt maar weer dat de natuur vanzelf haar werk doet.  Zo ook dit seizoen, bijna was er paniek dat er geen nieuwe koningin in een volk zou zitten, totdat je op het laatste moment weer eitjes ziet in de raat: dit betekent dat er een koningin aanwezig is die er weer voor zorgt dat het volk voortbestaat.

En dan wordt je weer bepaalt met hoe simpel wij eigenlijk zijn.....

Afgelopen zaterdag (12 juli) hebben we een hele leuke open imkerijdag gehad. Met veel belangstelling voor de bijen. We hebben als vereniging veel kunnen vertellen en laten zien. Dat is echt super. Mensen worden zich steeds meer bewust van de natuur. Dat het heel belangrijk is om hier zuinig mee om te gaan!

april 2014

Het seizoen is volop bezig voor de bijen. Ze vliegen af en aan, de volken groeien goed. Gisterenavond heb ik 1 volk naar een andere locatie gebracht. Hier is veel nectar te halen, ik ben benieuwd wat dit met de honingopbrengst doet.

Vorige week groeide een ander volk zo snel dat ik een extra honingkamer erbij geplaatst heb.  Dit is echt een heel ander voorjaar als vorig jaar. Toen kwamen we net uit de sneeuw en van voorjaarshoning slingeren was geen sprake. Zo zien we maar eens weer hoe we afhankelijk zijn van de natuur en dat het wel eens anders loopt als we zelf in gedachte hebben.