MOZAÏEKEN

Workshop mozaïeken
Een van de workshops die wij geven is het mozaïeken met tegeltjes van keramiek.

Hier kan je gerust een dag voor uittrekken, omdat het werken naar het eindresultaat een hele klus is. Dit wordt weleens onderschat, het ziet er ook zo makkelijk uit. Totdat je zelf ermee aan het werk gaat en bemerkt dat, wanneer je een mooi resultaat wilt bereiken, je ook veel moet knippen en passen. Soms knip je van de ene tegel een groter stuk af om het voor de volgende handeling gemakkelijker te maken.

Daarbij wordt ook de voeggrootte in de gaten gehouden. Wanneer je knipt en lijmt weet je nog niet hoe het eindresultaat zal zijn als het gevoegd is. Kijken door de wimpers wil helpen om de lijnen te laten vervagen en het eindresultaat voor te stellen.

Maar hiernaast is het belangrijkste natuurlijk het beeld wat je wilt maken met het mozaïek. Kies je een onderwerp uit zoals een hart, een bloem, een dier, je initialen of wordt het een kleuren- en lijnenspel met de gebroken tegels.
Deze technieken krijg je allemaal stap voor stap onder de knie tijdens een dag workshop mozaïeken.


ffaeca925ejpg


Materialen en gereedschap
Je kunt met vele verschillende materialen een mozaïekwerkstuk maken. Denk bijvoorbeeld aan schelpen, glas en steentjes. Kleine vormen bij elkaar maken weer een groot nieuw geheel.

Wij werken het liefst met keramiek tegels aangevuld met glasdruppels. We hebben een royale keuze uit de verschillende kleuren. Van zachtgeel tot donkergroen, baby roze tot dieppaars en hemelsblauw tot donkergrijs. Soms voelt men zich net een kind in de snoepwinkel als de juiste kleuren gekozen worden.
Hiernaast is er keuze uit verschillende ondergronden zoals keramiek borden en verschillende houten dienbladen.
Een tip voor beginners: leg de lat niet te hoog bij je eerste werkstuk en concentreer je meer op de techniek. Dus kies een ondergrond die behapbaar is zodat je plezier blijft houden in het mozaïeken.
De lijm bevindt zich in bakjes met de spatel erbij. Voor iedereen is een tegelkniptang en een doek aanwezig. Het voegmiddel krijg je mee naar huis met de bijbehorende uitleg. Nadat de lijm goed gedroogd is, kan er pas gevoegd worden; voor het beste eindresultaat716cfb5564jpg

Een leuk uitje
Omdat een workshop als deze een hele dag omvat inclusief lunch, is dit een heel leuk als uitje met je vriendinnen of familie. Gezellig een dagje weg met elkaar. Je gedachten op iets anders zetten en je hoofd leegmaken van de dagelijkse bezigheden. Tijdens het mozaïeken is er genoeg tijd om met elkaar bij te praten. Een ouderwets gezegde luid: “Zij kan praten en breien tegelijk.” Uit ervaring weet ik dat “praten en mozaïeken” ook heel goed samen gaan!

Op dit moment van schrijven (in de lockdowntijd) is het nog niet mogelijk om een workshop met elkaar te organiseren. We gaan er van uit dat er betere tijden komen en dat dit dan snel weer mogelijk is!


Gastles
Afgelopen week heb ik een inspirerende gastles gegeven aan leerlingen van Bloem- en groenstyling van het Wellantcollege in Dordrecht.

Twaalf enthousiaste leerlingen hebben een mozaïek gemaakt waarbij we gekeken hebben naar kleur, vorm en stijl. De leerlingen mochten drie verschillende kleuren tegels kiezen en één glasdruppel. Vervolgens kregen ze door middel van het slaan van de tegels, mooie scherfvormen. Deze werden hierna, met de tegeltang, zo geknipt dat er bladvormen ontstonden. De één koos voor de meer realistische bloem en de ander ging voor de abstracte vorm waarbij de bloemvorm pas later zichtbaar werd.

Nadat het mozaïek gemaakt was, werden drie glazen flesjes geplaatst op de tegels. De leerlingen hebben hierin verschillende voorjaarsbloemen geschikt, voor een compleet eindresultaat.
Het is zo leuk om te zien dat iedereen een eigen stijl heeft. Qua kleur, vorm en manier van werken. Niet alleen inspirerend voor de leerlingen, maar ook voor mijzelf!


6c65280ab9jpeg
+