HOOIKOORTS ALLERGIE

De definitie van een allergie is: Een sterke specifieke reactie van het menselijk lichaam op lichaamsvreemde moleculen,
die in de normale omgeving kunnen voorkomen (Derksen, Pierson, 2013).

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen afkomstig van bomen, kruidachtige planten en grassen.
Het is een jaarlijks terugkerende seizoensgebonden aandoening bij het massaal vrijkomen van deze pollen in de atmosfeer.

Hooikoorts heeft niets met hooi te maken maar met pollen/ stuifmeel. Omdat hooikoorts vaak voorkomt in de periode dat het gras gehooid werd.
Men kan van deze allergie een koortsachtig reactie krijgen, zo is de naam hooikoorts ontstaan in de tijd dat een pollenallergie nog niet bekend was.


Meer dan 25% van de bevolking heeft een allergie. Hiervan heeft weer de helft, dus ongeveer 1 op de 8 personen, last van een pollenallergie. (Derksen, Pierson, 2013)

De meest voorkomende symptomen zijn van hooikoorts zijn:

een jeukende en verstopte neus,
kriebel in de neus en keel,
niesbuien,
kriebelhoest,
een loopneus,
traanogen en
een lichte benauwdheid.
Andere verschijnselen die kunnen optreden nadat iemand stuifmeel heeft ingeademd zijn:
hoofdpijn,
ontstekingen in de bijholtes,
vermoeidheid en
keelontsteking

Bij een gewone verkoudheid kunnen deze klachten ook voorkomen. Ze zullen binnen een korte tijd weer over zijn. Bij een allergie is dit niet zo, de ene persoon zal een paar
weken klachten hebben en de andere persoon van het voorjaar tot het najaar. Het hangt er maar net van af voor welk type stuifmeel je allergisch bent.
Hoe meer pollen in de lucht hoe erger de klachten kunnen worden (ALK-Abelló BV, 2021).

Een allergische reactie is niet zomaar tot stand gekomen. Het is goed om te weten is dat de reactie niet ontstaat door de pollenkorrels zelf, maar door de eiwitten op en in de pollenkorrels. Pollenkorrels kunnen meerdere allergenen dragen die verschillende reacties kunnen oproepen. Zo ontstaan kruisreacties, waarbij men allergisch kan zijn voor berkenpollen en voor appels en peren. In beide stoffen bevinden zich dezelfde eiwitten en kunnen dus ook een gelijksoortige reactie oproepen.

Histamine is de stof die verantwoordelijk is voor de directe reactie in het lichaam. Deze veroorzaakt een branderig en jeukend gevoel. Het is dezelfde reactie als wanneer iemand tegen een brandnetel aan loopt. De haartjes in een brandnetel bevatten ook de stof histamine, na de aanraking gaat het meteen jeuken en geeft het een branderig gevoel. Deze reactie is gelukkig meestal maar kort. Bij hooikoorts kan de reactie langer aanhouden en zelfs op een later tijdstip, na zes uur, ontstekingsreacties vormen. Dit gebeurt onder invloed van de vrijgekomen hormonen die aangemaakt worden na contact met het allergeen in het lichaam.


Als laatste is het belangrijk om te weten dat een pollenallergie door ieder persoon anders wordt ervaren, waarbij het zelfs kan gaan om dezelfde allergie. De reactie is afhankelijk van het eigen lichaam, ieder heeft zijn/haar eigen type klachten. Niemand is hierin gelijk en voor iedereen is al dan niet een persoonlijke behandelwijze nodig. Hiernaast kan het ene jaar ook anders verlopen als het andere jaar, mede afhankelijk van de weersomstandigheden.

Sommige mensen ervaren na jaren een verlichting in de allergieën, anderen hebben juist een verergering van klachten en krijgt met meer soorten allergieën te maken als dat men eerst had.

Op het gebied van bloem- en natuur beleving is de ervaring voor ieder persoon verschillend. De ene persoon met hooikoorts kan wel tegen bepaalde bloemen met
stuifmeel en de andere persoon juist helemaal niet. KLIK HIER VOOR 100% POLLENVRIJE BLOEMEN EN PLANTAARDIGE MATERIALEN.Websites met een goede informatievoorziening op het gebied van pollen en allergieën:

• Pollennieuws met een duidelijke pollenkalender voor bomen, grassen en kruidachtigen. Hiernaast veel achtergrond- informatie en wetenschappelijke onderzoeken: HTTPS://POLLENNIEUWS.NL/

• Hooikoortsradar met de actuele verwachting van de hoeveelheid pollen in de lucht op dit moment, ook beschikbaar via de
Buienradarapp.: HTTPS://HOOIKOORTSRADAR.NL/

• Alles over allergie is te vinden op de gelijknamige site, Hier worden heel duidelijk en overzichtelijk alle soorten allergieën beschreven:
HTTPS://ALLESOVERALLERGIE.NL/

• Tot slot alles over pollen, de biologie van pollen en alles over hooikoorts kun je lezen op:
HTTPS://WWW.VCBIO.SCIENCE.RU.NL/VIRTUALLESSONS/POLLENINTRO/