OMDENKEN...


Omdenken is iets wat we het afgelopen jaar meerdere keren hebben gedaan. Net zoals velen van ons sinds het Coronavirus zijn intrede deed.

Nu precies een jaar geleden gingen alle knoppen om. We hadden net een aantal leuke winter- en voorjaarsworkshops achter de rug en de voorbereidingen voor Pasen waren in volle gang. De materialen waren in huis en de eerste Paasworkshops zouden bijna gaan beginnen.
Tot de persconferentie…wat was dat schrikken. Alle geplande workshops konden geen doorgang vinden. Afspraken voor High Tea’s en lunches moesten worden afgezegd. Met een heel raar gevoel in mijn lijf ben ik de volgende dag begonnen met annuleren van de afspraken. Eerst heel voorzichtig voor de komende weken, maar al snel werd duidelijk dat dit niet bij een paar weken zou blijven..
Nadat de verontwaardiging (van onmacht) voorbij was, zijn we heel snel gaan schakelen, binnen een week lagen de nieuwe plannen op tafel.

Instructieworkshops online
De Paasworkshops wilden we door laten gaan door middel van een filmpje, in combinatie met een pakket compleet met alle materialen. In een snel tempo werd een nieuwe schikking bedacht die makkelijk uit te leggen was via de video en goed te maken voor klanten. De opnames werden gemaakt, het gefilmde materiaal gemonteerd en de pakketten werden klaargezet voor verkoop. Hier werd gelukkig enthousiast op gereageerd en de eerste pakketten gingen al snel over de toonbank.

Tevens zijn we meteen begonnen met het maken van een webshop. Iets wat al langer op de plank lag, maar waar de tijd ontbrak om hier mee aan de slag te gaan. Tijd hadden we nu wel, dus de foto’s werden gemaakt en de eerste artikelen werden online geplaatst.
Wat in eerste instantie maar voor drie weken zou zijn werden 12 weken.

Zomers genieten
In juni brak het zomerseizoen aan. We kwamen erachter dat wij wel een heel geschikte locatie zijn voor koffie en thee op afstand. Met de vele aparte hoekjes en zitjes in onze tuin kon iedereen een apart plekje krijgen. Dat kwam heel goed uit. Dus ook vele mensen hebben coronaproof genoten in de zomertijd. Lekker in de buitenlucht onder het genot van een kopje koffie en thee. Helaas hebben we ook mensen teleur moeten stellen, want de geplande feestjes met veel gasten moesten worden gehalveerd, in verband met het maximumaantal personen per groep. Of georganiseerde activiteiten die niet door konden gaan waar men zich zo op had verheugd.

Voorzichtig gingen wij in de zomer weer workshops geven, eerst in de buitenlucht en vervolgens in onze binnenruimte die wij vergroot hadden zodat er minder mensen konden zitten, onder de noemer ‘anderhalvemeter maatschappij’. Heel apart allemaal, maar gelukkig waren deze mogelijkheden voorhanden.6797354a63jpeg

Herfst en Kerst
Na een hele drukke zomer kwam de herfst in zicht. De eerste twee weken van oktober hebben wij nog fysiek workshops gegeven totdat de coronacijfers zo opliepen dat wij het niet meer verantwoord vonden. Deze ontwikkeling zagen we al een beetje aankomen. De herfstworkshop was inmiddels al opgenomen en nog voordat de volgende persconferentie gegeven werd, stond deze workshop al online.

Half oktober zijn we ons gaan voorbereiden voor de toen aankomende Kerstperiode. Want hoe graag wij deze workshops door wilden laten gaan, we hadden het idee dat dit niet verantwoord en mogelijk was gezien de grote hoeveelheid inschrijvingen voor onze Kerstworkshops per avond.
De onderwerpen van de Kerstworkshops werden aangepast voor de video’s, plannen werden gemaakt voor Kerstworkshops via Teams en live in een grote zaal.

De inschrijvingen voor de geplande kerstworkshops hebben we afgezegd en we boden de drie mogelijkheden aan voor de deelnemers. En dat is heel raar, van alles gingen wij naar niets, om vervolgens gelukkig weer veel aanmeldingen te krijgen voor de Kerstworkshops coronaproof.

Er zijn heel wat pakketten de deur uit gegaan; we weten inmiddels dat Teams geschikter is voor personeelsuitjes als in individueel verband en we hebben we de fysieke workshop maar één keer kunnen geven omdat toen de huidige lockdown in ging.

Het bracht ons tevens diverse mooie momenten, zoals bijvoorbeeld de Kerstdemonstratie online voor Groei en Bloei.

Plannen voor dit jaar
Aan het begin van 2021 maakten we de plannen op voor dit jaar. Activiteiten en fysieke workshops werden niet gepland omdat er nog niets veranderd was in de lockdown situatie.

Maar met onze ervaring van het afgelopen jaar bedachten we voor iedere maand een nieuwe workshop online, met zoals bij de voorgaande onlineworkshops een landelijke levering van pakketten.

Inmiddels is het weer Paastijd. Twee leuke schikkingen zijn online gezet en hier wordt enthousiast op gereageerd. Tevens kan de online Paasschikking van vorig jaar worden gemaakt, dit pakket is ook beschikbaar.

Groei en Bloei kwam wederom met de vraag voor een bloemschikdemonstratie, nu in het teken van Pasen. Deze is online te bekijken via ons YouTube kanaal naast al onze andere instructievideo’s van de workshops via: het Natuur Atelier Naaldwijk.

Het is jammer dat we elkaar niet kunnen zien en ontmoeten, zoals met een workshop in ons Atelier. Maar des te leuker zijn de reacties van de klanten die een online workshop hebben ervaren.

En zo kom ik tot de aanleiding van deze blog. Vanmorgen ontving ik een mooie review van een klant die samen met haar moeder de voorjaarsschikking heeft gemaakt. Deze review wil ik graag met jullie delen:

Wij zijn erg enthousiast over de online workshop ‘Voorjaarsfeest’ maken.

Het bestelde pakket lieten wij thuisbezorgen. Naast alle bloemen, bolletjes, takken en mos, kregen wij ook een heerlijk plakje cake voor bij de koffie en een persoonlijk kaartje van Marja. Wat een mooi begin!

De instructievideo was goed te volgen. Wij vonden het erg handig bepaalde handelingen terug te kunnen kijken. In eigen tempo en met veel plezier hebben wij ons ‘voorjaarsfeest’ in elkaar geknutseld.

We hebben het afgelopen jaar heel wat keren moeten omdenken, net als iedereen, maar we zijn blij dat het omdenken zo goed ontvangen is!
En soms is omdenken helemaal niet zo verkeerd….