VANUIT HET ATELIER


Een stukje geschiedenis
Sinds 2012 heb ik, Marja, mijn eigen bedrijf het Natuur Atelier. Dit Atelier is ontstaan vanuit de activiteiten van de Pluktuin, welke ik in 1995 samen met mijn moeder heb opgericht, op de kwekerij van mijn ouders. Dit nadat ik de opleiding bloemsierkunst op ‘Huis te Lande’ in Rijswijk had afgerond en in meerdere bloemenwinkels gewerkt had. De Pluktuin werd met zoveel enthousiasme ontvangen dat we in korte tijd snel groeide. We zijn als hobby begonnen en het werd een vak.

Rond 2002 is mijn vader ook in het bedrijf gekomen en hij onderhoudt de Pluktuin: de bomen, planten en bloemen, het gras en het doet het timmerwerk. Hij zorgt er voor dat de tuin er netjes en verzorgt uit ziet. Zodat het een feest is om te bezoeken en dat de vogels, bijen, vlinders en andere dieren er een heerlijk thuis hebben.

Inmiddels was de pluktuin een bezoektuin geworden, niet meer om te plukken maar wel om heerlijk in te genieten van en in de natuur. De tuin had namelijk een aanpassing nodig in verband met de woningbouw. In de zomer worden nog wel, door ons, snijbloemen uit de tuin geplukt voor verkoop in onze winkel.

In de Pluktuin wordt al jaren biologisch getuinierd en gekweekt. Wat er toe geleid heeft dat hier een mooi ecosysteem is ontstaan. Hierover zal ik later meer vertellen en ik weet nu al dat dit niet in één blog past.

Toen was het tijd om een stap te zetten zodat mijn ouders meer vrije tijd kregen en ik verder kon gaan met de activiteiten in en rondom de Pluktuin en het Natuur Atelier was een feit.


b7b14d1988jpg

Het Natuur Atelier
De activiteiten van het Natuur Atelier zijn heel breed. Van het geven van workshops bloemschikken, mozaïeken en bloemschilderen tot het maken van mooie boeketten, bruidsboeketten en rouwarrangementen. Educatie en bloemen zijn mijn passie en mijn vak, al 30 jaar.

De stijl van het Natuur Atelier kan omschreven worden als ‘natuurlijk’ (hoe kan het ook anders) en verrassend. Door veel vakbladen te lezen en op de hoogte te blijven van trends proberen we mooi bloemwerk te maken voor iedere bloem- en groenliefhebber.

Oog voor de schoonheid van de natuur heb ik altijd al gehad. Als kind zat ik het liefst aan de slootkant bij ons op de kwekerij te kijken naar alle grassen, insecten en waterdiertjes. Waar te nemen wat er allemaal gebeurde in deze kleine leefwereld. Dat heb ik niet losgelaten, ik heb er nog steeds plezier in en verwonder me iedere keer weer over het minuscule leven.
Het was ook een bijna logische stap om me te gaan verdiepen in de honingbijen toen een imker zijn bijenkasten in onze tuin plaatste. De wereld rondom de bijen is zo interessant dat ik zelf ook heel graag bijen wilde houden. Deze imker heeft mij de kneepjes van het vak geleerd en zo ben ik al weer een jaar of negen zelf imker met mijn eigen bijenvolken. Iedere keer verwonder ik mij weer hoe het leven in een bijenvolk er aan toe gaat. Dit is zo interessant dat ik ook hier over meer zal gaan schrijven.

51196f8c2e 2jpg

Mogelijkheden
Het Natuur Atelier is dus gevestigd in de Pluktuin in Naaldwijk. Twee dagen per week zijn de Pluktuin en het Atelier geopend en tevens de eerste zaterdag van de maand. Voor een kopje koffie of thee met lekkers in de natuur en de winkel met een kleine variëteit aan leuke tuinplanten en bloemen voor mooie plukboeketten. Een leuk cadeautje vindt je ook in het Atelier, van een mooie vaas opgemaakt met bloemen, aardewerk kannen, potten en decoraties tot pure honing van de bijen uit de tuin.

Wanneer je op zoek bent naar een leuk uitje met vriendinnen of familie is het volgen van een workshop en/of genieten van een High Tea of lunch in de Pluktuin een goed idee. Alle mogelijkheden zijn op de website te lezen.

Hiernaast organiseer ik diverse workshops volgens inschrijving en activiteiten die nu helaas stil liggen door het coronavirus. Maar zodra het weer mogelijk is, kan er weer gewandeld of gefietst worden vanuit de Pluktuin. Met leuke tochten door het Westland en omgeving. En de open Imkerijdagen en Open Tuinendagen, we hebben er zin in maar we moeten nog even wachten!
Onze tuin is vanaf maart weer te bezoeken, de sneeuwklokjes en narcissen bloeien volop! De natuur trekt zich gelukkig niets aan van het virus en gaat gewoon gestaag door, ieder seizoen.

Kom eens langs bij ons, je bent van harte welkom, midden in de natuur in hartje Westland!